Oon kirjottanu ylös uniani, ja aloin miettimään sitä miten David Mamet kirjoitti jossain kirjassa josta Keijolla oli moniste: ”Uni ja elokuva ovat kuvien asettamista rinnakkain kysymykseen vastaamiseksi.”

Uniselostus on aika kiehtova tapa esittää paikoin hajanainen juoni. Tiivis. Itseään selittävä. Siitäkin hyvä, että dialogi ei ole vahvuuteni.

Tälleen sit aina kirjaan ylös kiinnostavat unet tai osiot ja puran tulkinnoiksi. Unet on aina alitajunnan symbolisia viestejä tietoisuudelle. Seassa on on aina kaikenlaisia toiveiden toteutumia ja vaarallisten tai stressaavien tilanteideiden simulaatioita. Muistoja jotka on jo unohtunut. Viimeaikojen tapahtumien käsittelyä. Kysymyksiin vastaamista myös. Joskus olin unessa kirjastossa ja löysin kirjasta yhden säveltäjän nimen, mitä olin miettinyt kaksi viikkoa aiemmin onnistumatta. Alitajunta työskentelee aina.

 

Uni epätietoisuudesta ja stressistä

Kello on viisi kun herään unen sisällä, kun kämppikseni Jari, joka ei oikeasti ole kämppikseni, asuu vaan samassa asuntolassa, on laittanut valot päälle ja kantaa laukkuja. Hannu-opettaja käy huutamassa ovelta että pitää mennä jo. Yritän kysyä Jarilta ja Hannulta mistä on kyse, huoneessa häärii muitakin ihmisiä mutta kaikki luulevat että vitsailen. Kaikilla on kiire, kohta on lähtö, vain minä en tiedä minne.

Lopulta hermostun ja huudan ääni särkyen että MINNE tässä ollaan menossa MIKS ja MITÄ HÄH

Telttaretki metsään koulun kanssa, vastaavat kaikki jotenkin tuomitsevasti ja paheksuvasti. Siitähän on puhuttu ja monta viikkoa. NO EN MINÄ OLE KUULLUT, karjun ja alan vihaisena pakkaamaan tavaroita. Vaatteita on ihan liikaa enkä löydä retkeilyyn sopivia, pengon niitä kaapeista ja laatikostoista ja pinoan omalle sängylle ja Jarinkin. Minua suututtaa hirveästi ja muut alkavat ja lähteä ulos, panikoin vain enemmän.

 

Herätessäni oikea kämppis muistuttaa haravointipäivästä joka on tänään. Kuulin siitä ensikerran vasta eilen! Toissapäivänä suututti irkissä kun joku oletti kaikkien tietävän yhdestä nettisivusta ja aiheutti vain hämmennystä ja yhden riidankin. Vaatteiden paljous on suoraa heijastumaa siitä, miten olen pakannut vaatekaappiani laukkuihin, koska koulu loppuu pian. Kaikkia en ollut edes käyttänyt koko lukukaudella.

Telttaretken yhtymäkohtia oikeaan elämään en osaa paikallistaa tarkkaan. Ehkä se liittyy siihen miten olen tutkinut luonnonmukaista ruokavaliota viimeaikoina. Prosessoitu laitosruoka on ärsyttänyt jo pitkään.

Uni on siis kokoelma erilaisia turhautumia ja ärsyyntymisiä.

 

Joskus unen purkaminen tuo suurempia ahaa-elämyksiä, mutta jo näinkin lievä viesti on ihan tarpeellinen viesti. Uni varoittaa liiasta stressaamisesta ja negatiivisuudesta.

Unien tulkinta on itsensä kuuntelemista.